Sommerutstillingen 2023 - Lars Lerin

Lars Lerin hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Han er kjent for sin helt unike teknikk og er representert på utstillinger i Norden, Europa og USA. 

Kunstneren har utviklet sin egen måte å anvende farger på.  Grått, blått og oker kan dominere i skiftende nyanser.  Tonene kan være dypt mørke eller eterisk lyse hvor billedrommet lyses opp innenfra på en magisk måte.  Naturen har alltid vært sentral i Lerins kunst.  Men her er også kulisser fra våre egne liv og vår felles historie. Landskaper med trør og fugler, hus fasader, interiører minner fra reiser og møter med mennesker.  Bildene kan synses både enkle og komplekse, og gi inntrykk av ensomhet og fremmedgjøring.  Fellesnevneren for dem alle er at de rører ved noe dypt i oss med sine vakre særegne motiver preget av melankoli og vemod, men også med håp og varme.

Lars Lerin ble født i 1954 i Munkfors i Värmland og er i dag bosatt på Hammarø utenfor Karlstad.  Han studerte først ved Gerlesborgskolan i Stockholm (1974-1975) og deretter fire år ved Valands Kunsthøgskole i Gøteborg (1980 – 1984).  Gjennom hele 1990 tallet bodde Lars Lerin i Lofoten.  Med sine skildringer nordfra med fiskevær og kystlandskap har han også skrevet seg inn i norsk kunsthistorie.

Etter at han flyttet tilbake til Sverige etablerte han sin berømte kunsthall Sandgrund i Karlstad, hvor det finnes en permanent utstilling av hans verker.

Lerin er også en begavet forfatter med en særegen stil, en varm og sterkt levende fortellerform, ofte med dokumentarisk innhold, hvor livet og kunsten møtes.  Mange av bøkene er illustrert av kunstneren selv, nærmere 50 bokutgivelser har det blitt siden debuten på 19080 tg-tallet.  For boken «Naturlära» fikk han i 2014 den høythengende «Augustpriset».

I 2016 ble han kåret til årets TV profil i Sverige.  Lars Lerin er hedersdoktor ved Karlstad Universitet.  Gjennom sine bilder, bøker, radio- og tv program, og ikke minst i kraft av sin åpne væremåte, framstår Lars Lerin i dag som Sveriges mest folkekjære kunstner.

Tekst fra Galleri Lofoten

Forrige
Forrige

En utstilling som fenger

Neste
Neste

Vandreutstilling Lillesand Kunstforening