Bla nedover for flere poster

Geir Werner Geir Werner

Førjulsutstilling - Kenneth Blom

Kenneth Blom (f. 1967) regnes som en av Norges mest suksessrike kunstnere.
Han har sin utdanning fra Einar Granum kunstskole, Kunstakademiet i Oslo og Düsseldorf.

Bloms motiver befinner seg i spenningsfeltet mellom det abstrakte og det figurative.  Kenneth Blom tilhører en generasjon kunstnere som er utdannet på Kunstakademiet i Oslo tidlig på 1990-tallet.

Kenneth Blom er årets førjuls-utstiller.

Kenneth Blom (f. 1967) regnes som en av Norges mest suksessrike kunstnere.
Han har sin utdanning fra Einar Granum kunstskole, Kunstakademiet i Oslo og Düsseldorf.

Bloms motiver befinner seg i spenningsfeltet mellom det abstrakte og det figurative. 

Kenneth Blom tilhører en generasjon kunstnere som er utdannet på Kunstakademiet i Oslo tidlig på 1990-tallet.
På denne tiden var akademiet og kunstscenen i Oslo preget av konflikt mellom en figurativ
og en konseptuell og postmoderne kunstretning.

På den ene siden stod Nerdrum-skolen, ledet av Odd Nerdrum med krav om håndverk og de klassiske maletradisjonene.

På den andre stod talsmenn for en mer teoretisk inspirert tilnærming til kunsten, der ideen og refleksjonen rundt kunstverket stod sterkt.
Blom utforsket maleriet som en kombinasjon mellom disse.

En viktig inspirasjon var professoren Stian Grøgaards vy om at man kunne benytte et figurativt språk uten å benytte det klassiske, figurative vokabularet.                                    
Ensomhet og melankoli er stadig tilbakevendende temaer. Vi ser tankefulle mennesker, ofte med arkitektoniske baktepper, fargene antyder en dramatikk som ligger under overflaten. 

Mange har beskrevet Bloms bilder som scenografier og tablåer som viser frosne øyeblikk, der noe har skjedd og vil komme til å skje. I kroppene og bevegelsene ligger et helt hav av følelser og samtaler vi bare kan gjette oss til. I landskapene finnes like mange historier. 

Han har stilt ut jevnlig i Europa, USA og Asia. 

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Sommerutstillingen 2024

Lillesand kunstforening presenterer kommende sommer billedkunstneren Kjell Erik Killi-Olsen (født 1952), en ruvende skikkelse i norsk kunstliv og en av våre største samtidskunstnere.Kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim er Killi-Olsens gave til Trondheim, kunsten og folket. Senteret gir plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere.Aller mest plass har han gitt til yngre kunstnerskap.To av disse, Idun Baltzersen og Håvard Løvnes tar han med seg til Lillesand.

22. juni - 30. juli 2024

Lillesand kunstforening presenterer kommende sommer billedkunstneren Kjell Erik Killi-Olsen (født 1952), en ruvende skikkelse i norsk kunstliv og en av våre største samtidskunstnere.
Kunstsenteret Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim er Killi-Olsens gave til Trondheim, kunsten og folket. Senteret gir plass til både etablerte og mindre etablerte kunstnere.
Aller mest plass har han gitt til yngre kunstnerskap.
To av disse, Idun Baltzersen og Håvard Løvnes tar han med seg til Lillesand.


KJELL ERIK KILLI OLSEN
(1952)
Han er en av Norges mest anerkjente nålevende kunstnere, og en av få som også har oppnådd virkelig stor internasjonal suksess. Killi -Olsen har deltatt på utallige utstillinger i både inn- og utland og står bak mange offentlige utsmykninger og er innkjøpt av flere store kunstinstitusjoner, både nasjonalt og internasjonalt.

IDUN BALTZERSEN (1987)
Hun er kjent for sine monumentale vegginstallasjoner av grafikk og trykkplater, samt sine håndlagde kunstnerbøker. Hun går tilbake i et kunsthistorisk arkiv av figurfremstillinger og ser på hvordan ulike kjønnsperspektiver i de ulike epokene har vært med på å bestemme måten man fremstilte en kropp.

HÅVARD LØVNES (1980)
Vinner av Portrettmesterskapet på NRK 2023. Løvnes har gjort seg bemerket som portrettmaler med fokus på menneskets tilstand i det daglige liv, Menne- skene og miljøet de befinner seg i blir gjerne stille dokumentasjoner på et levd liv, spor av noe som har vært...


ÅPNING PÅ META HANSEN KULTURHUS

Lørdag 22. juni kl 14.00 Åpning ved Leder av Næring, kultur og kulturminnevern Agder fylkeskommune,

Kristin Tofte Andresen


Søndag 23. juni kl 14.00 Artist talk i amfiet i Metahagen

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Høstutstillingen

Høstutstillingen 2023 på Meta Hansen Kulturhus åpner 18 november kl 14.00

Åpent lørdag og søndag frem til 10 demper - kl. 12.00 til 15.00

Åpning av Høstutstillingen 23 på Meta Hansen Kulturhus 18 nov. kl. 14.

Åpent lørdag og søndag frem til 10 des. kl. 12-15.

Sverre Koren Bjertnæs / Arnfinn Strand

Åpning av Høstutstillingen 2023
Meta Hansen Kulturhus 18 nov. kl. 14.00 

Åpent lørdag og søndag frem til 10 des. kl. 12.00 - 15.00


Arnfinn Strand

Arnfinn Strand er en norsk keramiker, født i Beiarn, vokst opp i Mo i Rana og i dag bosatt i Risør. Han har arbeidet med leire i mer enn 40 år.

Arnfinn er svært opptatt av kunsthåndverkernes rolle i samfunnet og i undervisning, og viktigheten av samarbeid mellom kunsthåndverkere og næringsliv. I 1991 var Strand med på å etablere keramikerbedriften Acanthus sammen med kunstnerkolleger Nina Gressvik og Bibiche Mourier. Han er også medeier og medlem i kunstnergruppa Villvin.

Tidligere har han hospitert og undervist ved Kunsthøyskolen og Statens Håndverks og Kunstindustriskole i Oslo. Han har også deltatt ved en rekke kollektiv og landsdelsutstillinger, separatutstillinger og er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet, Norsk Kulturråd og Nordnorsk Kunstmuseum.



Sverre Bjertnæs


Sverre Bjertnæs (f. 1976) regnes som en av Norges viktigste og mest sentrale samtidskunstnere. Han har i løpet av de siste ti årene også gjort seg bemerket på den internasjonale kunstscenen med verk som karakteriseres av en poetisk bearbeidelse av eksistensielle temaer med utgangspunkt i et selvbiografisk innhold.

Bjertnæs er født og oppvokst i Trondheim. Han har gått i lære hos noen av Norges mest kjente figurative kunstnere. I perioden 1989-93 var han elev av Tore Bjørn Skjølsvik og i årene 1993-94 av Odd Nerdrum, deretter studerte han fire år ved Statens kunstakademi i Oslo under Arvid Pettersen og Jan Sæther.

Da Bjertnæs ble Odd Nerdrums elev var han seksten år gammel. Hans tidlige arbeider var naturlig nok typisk for Nerdrum-skolen: portretter, modellstudier og stilleben holdt i mørke toner. I akademitiden arbeidet han seg mot en mer fotorealistisk malemåte og dempet fargebruk, med Vilhelm Hammershøis nakne rom fra forrige århundreskifte som en åpenbar inspirasjonskilde.

Fra å arbeide med figurativt maleri basert på fotografiske forelegg har Bjertnæs siden vinklet seg mer mot komplekse installasjoner og multimediale uttrykk. Dette ble tydeliggjort i separatutstillingen «Hvis du virkelig elsket meg, ville du kunne innrømme at du skammer deg over meg» på White Columns galleri i New York i 2013, og fortsatte året etter i den kritikerroste utstillingen «Nervous Fluids » på Stenersenmuseet.

Bjertnæs representeres av Galleri Brandstrup og har hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland. Han gjorde seg internasjonalt bemerket på utstillingen After Shelly Duvall `72 (Frogs on the High Line) kuratert av Bjarne Melgaard på Gallery Maccarone i New York, som i 2011 ble av trukket frem som én av de ti beste utstillingene i New York Times. Han ble tildelt Blix-stipendet i 1999, Anders Jahres Pris for Yngre kunstnere i 2005, samt det første stipendet fra den nyopprettede Håkon Bleken-stiftelsen i 2008. I 2019 vises "Ikke alt som har vært, skal være med videre" på Haugar Vestfold Kunstmuseum, Bjertnæs’ hittil største retrospektive museumsutstilling.

Les mer
Kari Helene Egeland Kari Helene Egeland

En utstilling som fenger

“En utstilling som fenger” skrev Lillesandsposten etter Lillesand Kunstforenings åpning av sommerutstillingen med Lars Lerin.

“En utstilling som fenger” skrev Lillesandsposten etter Lillesand Kunstforenings åpning av sommerutstillingen med Lars Lerin

Et entusiastisk publikum fra store deler av landet strømmet til Meta Hansen Kulturhus for å oppleve utstillingen til akvarellmesteren Lars Lerin.

I en atmosfære fylt med forventning, jazztoner og vakre akvareller kunne lederen av Lillesand Kunstforening Lars Gunnar Nag ønske publikum velkommen.
Han ble etterfulgt av professor Øivind Storm Bjerke som åpnet det hele med en tale der han fant en linje mellom Lerins akvareller
og jazzen der spontane improvisasjoner er merkbare.

Lillesand Kunstforening opplevde en av sine største utstillingsåpninger denne lørdagen og hadde invitert sine mange medlemmer til en stor hagefest i den vakre Metahagen som en del av åpningen.

Deretter bar det til Saltholmen fyr der Saltholmens venner tok imot publikum med visesang av Terje Ellefsen og en entusiastisk Randi Spillekom
fra venneforeningen som ønsket velkommen til å se flere bilder av denne svenske akvarellmesteren.

Søndag fortsatte arrangementet med en artist-talk der Morten Krogvold ledet en samtale med kunstneren Lars Lerin. Over 150 mennesker hadde benket seg í amfiet i Meta Hansen hage.

Denne utstillingen gir publikum en unik mulighet til å oppleve billedkunst i verdensklass

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Sommerutstillingen 2023 - Lars Lerin

Lillesand Kunstforening har gleden av å kunne presentere Lars Lerin som årets sommerutstiller.
Lars Lerin hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Han er kjent for sin helt unike teknikk og er representert på utstillinger i Norden, Europa og USA. 

Lars Lerin hører med til det ypperste sjiktet av verdens akvarellmalere. Han er kjent for sin helt unike teknikk og er representert på utstillinger i Norden, Europa og USA. 

Kunstneren har utviklet sin egen måte å anvende farger på.  Grått, blått og oker kan dominere i skiftende nyanser.  Tonene kan være dypt mørke eller eterisk lyse hvor billedrommet lyses opp innenfra på en magisk måte.  Naturen har alltid vært sentral i Lerins kunst.  Men her er også kulisser fra våre egne liv og vår felles historie. Landskaper med trør og fugler, hus fasader, interiører minner fra reiser og møter med mennesker.  Bildene kan synses både enkle og komplekse, og gi inntrykk av ensomhet og fremmedgjøring.  Fellesnevneren for dem alle er at de rører ved noe dypt i oss med sine vakre særegne motiver preget av melankoli og vemod, men også med håp og varme.

Lars Lerin ble født i 1954 i Munkfors i Värmland og er i dag bosatt på Hammarø utenfor Karlstad.  Han studerte først ved Gerlesborgskolan i Stockholm (1974-1975) og deretter fire år ved Valands Kunsthøgskole i Gøteborg (1980 – 1984).  Gjennom hele 1990 tallet bodde Lars Lerin i Lofoten.  Med sine skildringer nordfra med fiskevær og kystlandskap har han også skrevet seg inn i norsk kunsthistorie.

Etter at han flyttet tilbake til Sverige etablerte han sin berømte kunsthall Sandgrund i Karlstad, hvor det finnes en permanent utstilling av hans verker.

Lerin er også en begavet forfatter med en særegen stil, en varm og sterkt levende fortellerform, ofte med dokumentarisk innhold, hvor livet og kunsten møtes.  Mange av bøkene er illustrert av kunstneren selv, nærmere 50 bokutgivelser har det blitt siden debuten på 19080 tg-tallet.  For boken «Naturlära» fikk han i 2014 den høythengende «Augustpriset».

I 2016 ble han kåret til årets TV profil i Sverige.  Lars Lerin er hedersdoktor ved Karlstad Universitet.  Gjennom sine bilder, bøker, radio- og tv program, og ikke minst i kraft av sin åpne væremåte, framstår Lars Lerin i dag som Sveriges mest folkekjære kunstner.

Tekst fra Galleri Lofoten

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Vandreutstilling Lillesand Kunstforening

Kunstsilo legger i samarbeid med seks visningssteder i Agder ut på reise med vandreutstillingen Hvem eier Morgendagen? Politisk kunst fra Tangen-samlingen.

Første stopp på turnéen er Lillesand Kunstforening, hvor besøkende kan oppleve utstillingen i perioden 21. oktober – 30.oktober.

Carl v. Hanno - Murere.  (utsnitt)

Kunstsilo legger i samarbeid med seks visningssteder i Agder ut på reise med vandreutstillingen Hvem eier Morgendagen? Politisk kunst fra Tangen-samlingen.

Første stopp på turneen er Lillesand Kunstforening, hvor besøkende kan oppleve utstillingen i perioden 21. oktober – 30.oktober. Utstillingen åpner i Meta Hansens hus under Kulturnatten, se eget åpningsarrangement her på Facebook.

Åpent for alle: Lørdag og søndag 22. og 23.oktober og 29. og 30. oktober klokken 12.00 - 15.00.

Åpningstider 24. – 28.oktober pluss omvisning for skoleklasser

Om utstillingen

Hvem eier morgendagen? løfter frem kunstnere fra 1960- og 70-tallet som gjennom sitt arbeid stilte spørsmål ved og kritiserte sin egen samtid– både gjennom rene politiske ytringer i selve kunstverket, men også ved å løfte frem aspekter og temaer de mente offentligheten burde bry seg om, anerkjenne og verdsette.

Publikum som besøker utstillingen vil få oppleve et utvalg kunstverk som tar for seg temaer knyttet til politiske protester, kollektivisme fremfor individet og kjærlighet til naturen.

Utstillingen bygger på et utvalg grafikk fra Nicolai Tangens store samling av nordisk modernisme, samt enkelte verk fra Sørlandets Kunstmuseum sin samling. Utstillingens tittel er hentet fra et verk av Willibald Storn, en sentral skikkelse fra 60- og 70-tallet.

På slutten av 1960-tallet var Storn en av initiativtakerne til kunstnergruppen GRAS, et oslobasert kunstnerkollektiv som til tross for at eksisterte kun i fire år, regnes som det mest innflytelsesrike kunstnerfellesskapet fra denne perioden. Gruppen av rebeller og aktivister samlet seg med grafikk som medium. Trykketeknikken var ikke tilfeldig, den passet den aktivistiske tankegangen om å få kunsten og budskapet ut til flest mulig. Grafikk var derfor et egnet medium fordi det muliggjorde reproduksjon og større opplag. Man unngikk utgifter til dyr maling og kostbare lerret, for ikke å snakke om arbeidstimer per verk.

Gjennom GRAS samlet kunstnerne seg rundt en reaksjon mot krig og utnyttelse i den tredje verden, mot diktaturers fremvekst og mot kapitalismens makt, som ledet til et sløvende forbrukersamfunn og som samtidig medførte natur- og miljøødeleggelser.

Hvem eier morgendagen? løfter frem sentrale medlemmer fra GRAS-gruppen, men også andre kunstnere fra samme generasjon.


Turnéoversikt

Lillesand Kunstforening, Meta Hansens hus 21.10-30.10.2022

Flekkefjord Museum 05.11. – 20.11.2022

Nordberg Fort, Lista 07.01. – 29.01.2023

Søgne Gamle Prestegård 05.02. – 12.03.2023

Grimstad Kunstforening 15.04. – 26.04.2023

Byhallen, Kristiansand 08.06.-09.06. 2023

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Medieomtale av sommerutstillingen 2022

Noen klipp fra medieomtale av sommerutstillingen 2022

Make it stand out

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

 
 

Frida Forsgrens anmeldelse i Fædrelandsvennen

Omtale på baksiden av Klassekampen

 
Les mer
Geir Werner Geir Werner

PYC -Pottery Yacht Club

"Vi skal bruke keramikk som medium til å utforske temaer som samarbeid, reise, vessel, tradisjon og ikke minst Lillesands kysttradisjon. Vi skal lage en serie arbeider i keramikk som hver for seg representerer de individuelle kunstnerskapene og som utstilles som en gruppe. Vi vil arbeide med skulpturelle og semifunksjonelle gjenstander." - Sigve Knutson

PYC på Saltholmen

Verk fra oppholdet

YC prosjektet i Lillesand er en to ukers workshop i keramikk med Pottery Yacht Club som består av Carlo Lorenzetti, Martin Laforet,
Lea Mestres, Thomas Ballouhey og Sigve Knutson.
Dette er en gruppe kunstnere som alle har sine individuelle kunstneriske karrierer som hovedfokus,
men har PYC som et sideprosjekt. Gruppen møttes under studier i Nederland
og har flere ganger senere oppsøkt steder der stedets egenart blir et omdreiningspunkt.
Denne gang er Lillesand i fokus.
Gruppens vert Sigve Knutson sier følgende om prosjektet:


"Vi skal bruke keramikk som medium til å utforske temaer som samarbeid, reise, vessel, tradisjon og ikke minst Lillesands kysttradisjon.
Vi skal lage en serie arbeider i keramikk som hver for seg representerer de individuelle kunstnerskapene og som utstilles som en gruppe.
Vi vil arbeide med skulpturelle og semifunksjonelle gjenstander.
Sjangeroverskridende og gradient av funksjonalitet gjennom arbeidene. Vi tar ofte utgangspunkt i funksjoner
eller arketyper som for eksempel en vase eller askebeger.
Temaet er jo denne gang Lillesand, men dette er også working holiday. Arbeid og ferie og hvordan det kan gå hånd i hånd".


PYC handler om mye: En vennegruppe samles på et nytt sted der opplevelser og oppdagelser gir inspirasjon til arbeid som gir kunstneriske resultater.

De vil under oppholdet i Lillesand bo på Saltholmen Fyr mens arbeidet vil foregå i kunstforeningens prosjektlokale, tidl. Rosenberg Barnehage.


Arbeidsperioden er 13.-29. mai.
Arbeidene skal tørkes og brennes i den tidligere barnehagen.
Produktene vil så bli med som en del av sommerutstillingen 2022.

Sjekk tidligere arbeid på Instagram⇲

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Sigve Knutson og Øyvind Sørfjordmo

Årets sommerutstililng er med arbeider fra Sigve Knutson og Øyvind Sørfjordmo.
Utstillingsåpning på Meta Hansen Kulturhus lørdag 25 juni kl. 14.00

Foto: Christian Nørstebø

Les mer
Geir Werner Geir Werner

Lillesand Kunstforening kåret til Årets Kunstforening 2020

Utmerkelsen Årets Kunstforening 2020 tildeles Lillesand Kunstforening. Juryen trekker fram at Lillesand Kunstforening gjennom 40 år har vært en engasjert aktør i lokalmiljøet som har satt tydelige spor etter seg i kunstlivet i regionen.

Kunstnerisk leder Brynjulf Rosenberg og nylig avtroppet styreleder Gunnar Kulia under utstillingen med Håkon Gullvåg.
Foto: Ragna Marie Henden

Faksimile fra norskekunstforeninger.no

 

Utmerkelsen Årets Kunstforening 2020 tildeles Lillesand Kunstforening. Juryen trekker fram at Lillesand Kunstforening gjennom 40 år har vært en engasjert aktør i lokalmiljøet som har satt tydelige spor etter seg i kunstlivet i regionen.

Hvert år deler Norske Kunstforeninger ut prisen Årets Kunstforening. Hedersprisen tildeles en kunstforening som har utmerket seg med nyskapende arbeid eller gode prosjekt, og som kan være til inspirasjon for andre kunstforeninger.

– Det er en stor ære, og inspirerende for kunstforeningen! Vi har i år 40-årsjubileum, og har i alle disse årene jobbet frivillig innen kunstfeltet. Det å bli anerkjent for det vi prøver å få til her i Lillesand er utrolig stort, sier Gunnar Kulia, nylig avtroppet styreleder i Lillesand Kunstforening.

– Jeg deler begeistringen til Gunnar! Vi har hatt en varierende aktivitet gjennom årene, men vi har nå lagt oss på tre utstillinger per år, det er overkommelig. Gunnar er en drivende kraft, med en struktur og pågangsmot som gjør oss alle gode. Vi hadde et veldig aktivt år i fjor med seminar, utstilling, foredrag, konsert og en stor Gullvåg-utstilling i domkirka i Kristiansand. Om vi noen gang skulle få prisen måtte det være nå!, supplerer Brynjulf Rosenberg, kunstnerisk leder i foreningen gjennom nesten 40 år.

Gjennom sin 40 år lange historie har Lillesand Kunstforening hatt en lang rekke anerkjente og viktige kunstnere på programmet. Styret forteller at de nå har en klart definert profil for de tre årlige utstillingene, og at de er avhengige av salgsinntektene fra sommerutstillingen til å drive resten av programmet og satsningen.

Juryen for Årets Kunstforening framhever at kunstforeningen har vært spesielt opptatt av formidling for barn og unge, og at de har jobbet for å støtte og stimulere unge kunstnere med tilknytning til Lillesand. Lillesand Kunstforening har også engasjert seg aktivt for å redde den estetiske linjen på den videregående skolen fra nedleggelse.

– Det en viktig for oss å vekke nysgjerrighet og interesse, og vi har derfor startet prosjektet Fargepatruljen for barn, forteller Brynjulf Rosenberg.

– Vi ønsker også å bidra til utvikling og satsning og har derfor etablert en prosjektstøtte til spennende unge kunstnere med tilknytning til Lillesand, sier Gunnar Kulia.

I sitt arbeid for å være en døråpner for kunsten har kunstforeningen har tatt initiativ til samarbeid med et bredt spekter av aktører, museer og organisasjoner i regionen.

– Lokalt har vi god kred og innbyggerne har store forventninger til oss, spesielt til sommerutstillingen. Over tid fått inn mange gode søknader om utstillingsplass, og gode tilbakemeldinger fra kunstnere som har stilt ut hos oss, sier Brynjulf Rosenberg.

– Prisen er en inspirasjon for videre arbeid. Det gir et kvalitetsstempel. Vi har ambisjoner for spennende kunstnere vi ønsker å vise, da er prisen en god referanse, som kan gi kunstnere trygghet til å velge å stille ut hos oss, sier Gunnar Kulia.

Prisen er på 30 000 kroner. Juryen for Årets Kunstforening er styret i Norske Kunstforeninger. Norske Kunstforeninger er paraplyorganisasjon og kompetansesenter for 150 kunstforeninger over hele landet. Årets prisvinner ble offentliggjort under Norske Kunstforeningers digitale årsmøte 24. april.

Les mer